Com podem fer un pa que sigui bo?

dijous, 31 de maig del 2018

EXPERIMENT DE LES ROQUES METAMÒRFIQUES


Avui farem un altre experiment sobre les roques metamòrfiques. 

Les roques metamòrfiques es formen per transformacions d'altres roques que són sotmeses a altes pressions i/o temperatures sense arribar a fondre's. 





Necessitarem:
-lacasitos
-cereals
-paper de plata
-una planxa

Al paper de plata hi posarem els cereals i els lacasitos. Després amb la planxa ho sotmetrem a altes temperatures i finalment deixarem refredar per poder observar el què ha passat.

Fem hipòtesis plantejant la pregunta: Què penseu que passarà?

-quedarà tot planxat!
-si es xafarà!
-es quedaran tots els lacasitos xafats!
-pot ser es desfan!

FInalment observem què ha passat: S'ha quedat enganxat! Ha sortit una roca metamòrfica! Ho anotem  a la llibreta d'investigadors.

Experiment Roques metamòrfiques P4A


TENIM VISITA! UN EXPERT A LA CLASSE DELS AVIONS!


Dilluns al matí va venir a l'aula en Jordi. Ell és mestre de la nostra escola a Secundària.
Estàvem una mica nerviosos i no ens esperàvem aquesta visita! Tot i això vam estar molt atents a l'explicació que ens va fer i vam poder fer-li moltes preguntes.

Ens va explicar que ell és un arqueòleg i que un arqueòleg busca objectes i coses dels homes del passat, que estan enterrats sota terra.
Els homes, fa molt i molt de temps van començar a fer servir eines. Abans que existís el metall, feien les eines amb dos materials diferents: fusta i pedra.

Com que la fusta es podreix o es crema, no l'han pogut trobar, però la pedra sí!
Vam tenir molta sort perquè ens va portar eines fetes de pedra,  autèntiques del passat i les vam poder tocar i observar!

A la prehistòria, la primera pedra que van fer servir és el SÍLEX, que la podem trobar prop dels rius. De fora és bastant lletja, però si li donem uns cops, es trenca en formes que tallen, i  per dins és molt maca i molt brillant.

Aquesta es diu BIFAS, i la feien servir per tot, per exemple per fer llances, amb un pal de fusta lligat.

Té uns 45.000 anys, així que cal vigilar molt quan ens la passem per observar-la!




La segona que ens va ensenyar va ser la
RASCADORA, també feta de SíLEX i la van trobar a Síria fa 120.000 anys! Serveix per rascar les pells dels animals.






Una altra eina que coneixem es diu PUNXÓ.  Els homes prehistòrics no la feien servir per punxar paper, sinó per fer forats a les pells dels animals, que és molt dura.




La següent eina va ser una  DESTRAL , de 6000 anys d'antiguitat, que amb un pal de fusta (que ha desaparegut) lligat a mode de mànec, feien servir per  tallar branques dels arbres.  Aquesta està feta d'una roca que es diu BASALT,  una roca volcànica.



Quan els homes van descobrir l'agricultura, necessitaven eines més petites per tallar els cereals. Enganxaven amb resina d'abres (que feien servir de pega) petits trossos d'una pedra anomenada OBSIDIANA en un pal i creaven una eina anomenada FALÇ. Aquesta té 6500 anys!
L'obsidiana és una roca tan bonica que també l'empraven per fer joies.


 També ens va ensenyar unes eines que es diuen FLETXES i servien per caçar a animals. 
Vam descobrir que a totes les roques hi havia unes lletres molt especials. Li vam preguntar al Jordi i ens va explicar que cada vegada que trobaven alguna cosa antiga hi escrivien el lloc d'on ho havien agafat. D'aquesta manera tothom sabia d'on prové.






Escivim tot el que hem après amb el Jordi a les nostres llibretes d'investigadors.




Ens visita un expert P4A